De Terugkeer-Turk

foto: Jan-Dirk van der Burg

Actueel en energiek muziektheater over Nederlanders met Turkse roots die verhuizen naar Turkije. Wat betekent het dat jonge mensen ons land verruilen voor het land van hun ouders en grootouders waar ze zelf nooit woonden? Zal het woord Terugkeer-Turk net zo ingeburgerd raken als de termen ‘rookverbod’ of ‘chipknip’?

Lizzy Timmers en actrice Yonina Spijker interviewden ‘remigranten’ in Nederland en Turkije en baseerden hun voorstelling op deze getuigenissen. Tijdens de researchperiode verbleven ze net na de mislukte coup in juli 2016 in Istanbul. De broeierige sfeer en de inzichten die de makers daar opdeden, hebben hun weerslag gehad op het resultaat. Onder de indruk van de verschillende visies op de actualiteit maakten ze een voorstelling die ver over de grenzen die er tussen groepen lopen, heen reikt. De voorstelling toont een mozaïek van perspectieven: grappig, ontroerend, maar ook verrassend genuanceerd.

De Terugkeer-Turk valt op door een veelzijdige acteerprestatie van Yonina Spijker en door de opzwepende live muziek van Ata Güner en Floris van Bergeijk. Een preview van De Terugkeer-Turk was al te zien op Theaterfestival Boulevard en een Duitstalige preview was met veel succes te gast op de Ruhrtriennale 2016. De Terugkeer-Turk is een creatie van de Lizzy Timmers-groep. Dit nieuwe gezelschap maakt energieke, multidisciplinaire voorstellingen over hedendaagse en politieke thema’s.

Klik hier voor de volledige speellijst.

REGIE Lizzy Timmers TEKST Yonina Spijker en Lizzy Timmers SPEL Yonina Spijker MUZIEK Floris van Bergeijk en Ata Güner DRAMATURGIE Anoek Nuyens VORMGEVING & LICHT Maarten van Otterdijk TECHNIEK Femke Diemer RESEARCH Betül Erat PRODUCTIE Merel Hobrink en Mirjam Dales PR & MARKETING Via Rudolphi ZAKELIJK: Samira Benali

Als ik ergens voor word uitgenodigd enkel vanwege mijn ‘allochtone achtergrond’ dan zeg ik tegenwoordig gewoon ‘nee, ik heb het heel druk.’ Ik ben het zat om enkel te worden aangesproken op mijn achtergrond.
A., filmmaakster, woont in Nederland

Ik denk dat mijn generatie zich minder op zijn gemak voelt in Nederland dan de generatie van mijn moeder, want van ons wordt verwacht dat we helemaal Nederlands worden. Mensen vragen ‘ben je Turks of Nederlands’? Ik wil niet kiezen. Ik wil het liefst er tussenin, maar dat gaat niet meer.
Atalay, jurist, woont in Turkije

Veel mensen vroegen zich af: wie zijn die mensen die stonden te zwaaien met die vlaggen bij het Nederlandse consulaat? Die tegen reporters zeiden: ‘Turkije is mijn land, Erdogan is mijn leider’? Dus ben ik met hen in gesprek gegaan en daar wil ik u graag wat meer over vertellen.
Maaike, wetenschapper, woont in Nederland

Spijker kruipt in de huid van een Turkse remigrante maar ook van een jonge Marokkaan. Ze filmde de ervaringen van teruggekeerde Turken in Istanbul en skypet met Deniz die juist weer terugkwam op zijn terugkeer. ‘Ik zie nu pas hoe goed het in Nederland gaat.’ (…) Wat in alle verhalen doorklinkt is de verwarring en de zoektocht naar een perspectief.
Theo van de Zande, Turks-Brabants Dagblad, 10 augustus 2016

Yonina Spijker is een prachtig vertolkster, die met haar felle ogen de zaal bij de les weet te houden. Met een minimale stembuiging verandert ze van personage. Haar scene over een Marokkaanse jongen uit een Amsterdamse volksbuurt die in Amsterdam Zuid op bijles moet, is hilarisch, hartverscheurend en confronterend tegelijk.
Wijbrand Schaap, Theaterfestival Boulevard, 10 augustus 2016

Het was heel emotionerend, het klopt wat er gezegd wordt.
Osman Cifci (gemeenteraadslid voor de PvdA in den Bosch), Turks-Brabants Dagblad, 10 augustus 2016